Cromatica nuntii – armonia culorilor

scris de Daniela Pamfiloiu la data de 14.05.2013

      Am revenit, de data asta am decis ca o sa va vorbesc despre cromatica nuntii. Da, cand vine vorba de decor, pe langa tinerii casatoriti, si culorile trebuie sa fie compatibile, sa arate bine impreuna. Let’s get to work…
Ti-ai pus deja o multime de intrebari legat de acest aspect? E absolut normal si atata vreme cat te documentezi serios, e cam greu s-o dai in bara din punct de vedere cromatic.
     Nu e suficient sa-ti placa, trebuie sa fii si putin «instruita». E adevarat, chiar daca vei alege culoarea/culorile, clar n-ai sa poti tine in frau in totalitate coloristica nuntii tale. Ci numai in cazul in care adaugi pe invitatie si «dress color code». Culorile influenteaza foarte mult atmosfera si dinamica nuntii tale, plus, daca esti mai «fashionista», trebuie sa tii cont si de tendinte. Pentru ca lumea ar putea sa spuna «Oh, that’s sooo last year!». Si pana la urma, ca tii sau nu tii cont de tendinte, tot va trebui sa ai grija cum alegi sa-ti «zugravesti» peisajul nuptial. Nu vrei sa regreti cand vei vedea fotografiile. Lucru valabil si pentru make-up si coafura.(Dar voi reveni sa discut despre asta ulterior.)


     Primul pas in alegerea culorilor si nuantelor este sa ajungi la un consens cu viitorul tau sot. Faptul ca nu veti avea aceleasi preferinte nu inseamna ca nu sunteti compatibili. Daca ati ales deja doua culori diferite, nu e nimic in neregula cu asta. Ba din contra, decideti care sa fie dominanta in tablou si apoi verificati daca merg bine impreuna. Pentru asta puteti folosi roata culorilor, pe care un organizator de nunti respectabil v-o pune la dispozitie. Va poate ajuta chiar si cu cateva exemple de decoratiuni din gamele respective.
     E foarte simplu, hotaraste-te asupra unei singure culori si roata iti va arata in ce combinatie arata cel mai bine. Culorile aflate la stanga, respectiv la dreapta celei alese de tine, se potrivesc cel mai bine impreuna. Asta daca optezi pentru un decor monocromatic. Poti sa te joci si cu contraste, dar ai grija sa nu fie prea mari. Retine atat, ca rezultatul final trebuie sa fie un peisaj armonios, care sa placa atat invitatilor, cat si tie(si implicit mirelui). Culoarea complementara care va crea un contrast se afla pe roata in perfecta opozitie cu cea aleasa de tine. Trebuie ca una din ele sa fie mai vie si cealalta mai palida, ca sa fii sigura ca petrecerea va fi de neuitat. Esti libera sa alegi!
Daca vrei totusi sa adaugi si nuante in decor, atunci alege tonuri doar pentru una din culori, nu pentru ambele.
M-a intrebat o prietena despre cate culori poti alege si n-am stiut sa-i raspund. Shame on me! Dar am facut… din nou… «sapaturi»! si am aflat ca e ok sa alegi trei culori. Niciodata mai mult.
     Te-ai decis pentru o singura culoare? Atunci poti sa jonglezi cu nuantele aferente pentru ca merg toate. Dar nu sari calul, nu e cazul sa ai o tema roz la nunta cu nuante de la roz pal pana la fuchsia.
    Acum a venit momentul decisiv, poti sa-ti imaginezi cum ar arata anumite detalii in prezenta culorilor alese, cum ar fi rochia, machiajul, aranjamentele salii, florile, tortul, rochiile domnisoarelor de onoare s.a.m.d. Asta e momentul in care e foarte posibil sa te razgandesti daca iti dai seama ca, de fapt, n-ai cum sa incadrezi florile preferate in peisaj. Sau poate ca in restaurantul unde se va tine petrecerea exista deja o culoare predominanta care ti-ar strica socotelile.



      Despre reperele temporale si spatiale. O serie de intrebari iau nastere cand alegi culoarea nuntii. Ce culoare au perdelele, peretii si alte elemente in localul ales? Care vrei sa fie atmosfera, sa fie una romantica, una linistita sau una dinamica? Va puteti baza pe iluminatul din sala? Dupa locatie, cromatica mai poate fi aleasa si astfel: la malul marii se potrivesc nuantele romantice, spre exemplu albastru; intr-un peisaj rustic poti merge pe rosu combinat cu verde pentru a obtine o continuitate intre mediul inconjurator si eveniment, mai ales daca este in aer liber. Plus, aceste culori si nuantele lor creeaza o atmosfera vesela.
     Daca vrei sa faci alegerea in functie de anotimp, atunci trebuie sa iei in seama ca primavara se recomanda nuante de roz, crem, lila, bleu-ciel, verde-menta(nu dementa!) sau accente argintii. Vara mergi la sigur cu nuante de rosu, roz-piersica, alb si nuantele mai palide de galben si bleu. Pentru toamna poti alege visiniu, mov, roz inchis, portocaliu si oliv, iar iarna te limitezi la alb, bleu si crem si nuantele acestora.


Ce se poarta?
Pentru sezonul de primavara-vara organizatorii de nunti propun turcoazul, bejul, rosu corai, galben si nuanta sampaniei, iar pentru toamna-iarna – rosu aprins, albastru, lila si cafea cu lapte, verde «ou de rata». Bine ar fi sa tii cont si de locatie si de genul de atmosfera pe care vrei sa-l obtii.
Mesajul transmis
Alb – siguranta, puritate, liniste, pace
Galben – atractie, veselie
Portocaliu – evident… energie, stimulare, optimism
Roz(my favorite 1) – prietenie, dragoste, delicatete, inocenta, dar si feminitate
Mov – meditatie, spiritualitate
Rosu – sanatate, curaj, protectie, pasiune, dragoste, putere
Bleu(My favorite 2) – fericire, speranta, rabdare
Indigo – schimbare
    Si in incheiere, as vrea sa va spun despre ceva ce am descoperit recent si mi s-a parut foarte interesant. Este vorba despre http://bighugelabs.com/colors.php unde cu ajutorul unei unelte virtuale Color Palette Generator vei putea alege culorile nuntii tale pornind de la o fotografie care te inspira.
Tu ce culori ai ales pentru nunta ta?